بودجه نظامی در سال ۱۴۰۳

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، با تصویب بند ب تبصره ۴ دولت را موظف کردند تا ۱۳۴ هزار میلیارد تومان برای «تقویت بنیه دفاعی» به ستاد کل نیروهای مسلح بپردازد.

این بخش از بودجه می‌تواند با تحویل نفت خام و میعانات گازی به نیروهای مسلح تهاتر شده و از این طریق تامین شود.

اما این رقم به جز بودجه‌های معمول دستگاه‌هایی است که وظیفه آنها در حوزه دفاع و امور نظامی تعریف می‌شوند. با بررسی جداول لایحه بودجه، نام ۸ ردیف را در ردیف‌های مربوط به دستگاه اجرایی می‌توان یافت که به طور مشخص شرح وظایفی در حوزه دفاع و امور نظامی بر عهده آنها گذاشته شده است. 

مجموع ارقامی که برای نهادهای نظامی به عنوان بودجه در نظر گرفته شده بالغ بر ۴۶۹ هزار میلیارد تومان است.

بالاترین رقم اعتبارات ۱۳۲ هزار میلیارد تومانی است که در قالب ردیف «تامین اجتماعی نیروهای مسلح» در زیرمجموعه ردیف‌های وزارت دفاع تعریف شده که عمده آن بودجه‌های مربوط به هزینه‌های پرسنلی و حقوق کارکنان می‌شود.

ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز بودجه‌ای بالغ بر ۱۲۵ هزار میلیارد تومان در اختیار دارد که اندکی کمتر از بودجه پارسال ستاد مشترک سپاه است. سپاه علاوه بر این رقم، به نفت خام و منابع مالی دیگری دسترسی دارد که رقم دقیق آن در بودجه ذکر نمی‌شود. 

بدون در نظر گرفتن اعتبارات ناشی از درآمدهای اختصاصی دستگاه‌های زیرمجموعه ستاد مشترک سپاه، اعتبارات این دستگاه در مقایسه با بودجه پارسال، حدود ۱۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

بیشترین افزایش بودجه در میان این دستگاه‌ها مربوط به بودجه قرارگاه قرب است که اعتبارات این دستگاه در مقایسه با بودجه پارسال، ۲۳۲ درصد رشد داشته و در واقع بیش از ۳ برابر شده است. قرارگاه قرب، قرارگاه فرهنگی وابسته به سپاه پاسداران است که فرماندهی آن بر عهده سرلشکر پاسدار محمدعلی جعفری، فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گذاشته شده است.

 

در حکم آیت‌الله علی خامنه‌ای، تمایل جعفری به نقش‌آفرینی در «جنگ نرم» و «بهره‌گیری از ظرفیتهای گسترده و توانمندیهای ژرف در جامعه بویژه علماء دینی و نخبگان فرهنگی و جوانان جهادی و انقلابی برای گسترش و تبیین معارف انقلاب اسلامی بر پایه خطوط ترسیم شده در بیانیه گام دوم» به عنوان دلایل سپردن مسئولیت این قرارگاه به این فرمانده پیشین سپاه عنوان شده است.