سایت «ایرانبودجه» با هدف دسترسی آسانِ همه به بودجه ایران، راهاندازی شد.
این سامانه تازهترین محصول کارگاه پژوهشی-فناوری اصل ۱۹ است که در نخستین روزهای اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، از آن رونمایی شده است. به گفته گردانندگان آن، این سامانه قصد دارد ابزاری دقیق برای مطالعه و تحلیل اطلاعات و دادههای بودجه در اختیار مخاطبان قرار دهد.
در سالهای اخیر، بودجه در ایران مورد توجه عمومی قرار گرفته است. در چنین شرایطی انتشار دادههای باز و دستهبندی شده بودجه عمومی کشور، کار مطالعه و تجزیه و تحلیل دادهها را هم برای مخاطبان عادی و هم برای کارشناسان آسان میکند.
«ایرانبودجه» ابزاری برای آگاهی شهروندان از حساب دخل و خرج دولت است که در واقع باید وکیل و نماینده مردم در اداره امور مالی کشور باشد.
«ایرانبودجه» به گونهای طراحی شده که شهروند عادی را تشویق به جستوجو میکند. این سامانه از دو بخش هزینهها و درآمدها تشکیل شده است و کاربر با ورود به هر بخش میتواند به صورت لایه لایه با منابع درآمدی و هزینههای پیشبینی شده در بودجه آشنا شود و دریابد که پول دولت چطور تامین و کجا هزینه میشود.
آگاهی و اطلاع دقیق از بودجه حق مسلم شهروندانِ هر کشوری است. به همین خاطر یکی از اهداف «ایرانبودجه» افزایش آگاهی عمومی از طریق سادهسازی اطلاعات و اصطلاحات تخصصی است. فرم و شکل این سامانه و نظام دستهبندی نیز کمک میکند تا مخاطب بتواند در زمانی کوتاه با ساختار کلی و حتی جزییات بودجه آشنا شود.
به جز ساختار سایت، بیشتر گزارشها و تحلیلهای هم برای مخاطبان عمومی تهیه میشود تا سطح آگاهی عمومی را بالا ببرد.
مخاطبان «ایرانبودجه» اما محدود به کاربران عادی نیستند. این سامانه برای استفاده کارشناسان، پژوهشگران، دانشجویان و روزنامهنگاران نیز مفید است. دادههای «ایرانبودجه» به صورت باز و قابل خوانش رایانهای در اختیار کسانی قرار دارد که سر و کارشان با تجزیه و تحلیل دادهها است.
پیش از این، زمان زیادی از کار پژوهش به استخراج دادهها، مرتبسازی و بهروزرسانی آنها میگذشت. اما «ایرانبودجه» برای نخستینبار جدولهای اصلی کتاب بودجه را به صورت باز و ماشینخوان در اختیار عموم قرار داده تا با استفاده از آن دسترسی به اطلاعات مورد نیاز سادهتر و سریعتر انجام شود.
پیش از ایرانبودجه، اصل۱۹، پروژههای فکتنامه، روحانیسنج و مجلسنامه را در راستای ارتقا و افزایش شفافیت و پاسخگویی در فضای سیاسی ایران معرفی کرده بود. این گروه که یک کارگاه فناوری مستقل است در سال ۱۳۹۱ راهاندازی شده و نامش را از بند نوزدهم منشور جهانی حقوق بشر سازمان ملل به عاریه گرفته است. در سالهای اخیر اصل ۱۹ در زمینه دور زدن فیلترینگ فعال بوده و در کنار آن در غالب پروژههای تحقیقاتی و پژوهشی فعالیتهای خود را گسترش داده است.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با آدرس info@iranbudget.org یا حسابهای کاربری رسمی این پروژه در توییتر، فیسبوک، اینستاگرام و تلگرام تماس بگیرید.