به‌روزرسانی ایران‌بودجه با لایحه ۱۳۹۹، به همراه پاره‌ای توضیحات

سایت ایران‌بودجه بر اساس داده‌های لایحه بودجه ۱۳۹۹ به‌روز شد. به فاصله ۱۰ روز پس از انتشار فایل‌ پی‌دی‌اف، داده‌نمای اینتراکتیو اطلاعات مربوط به منابع (به تفکیک ردیف درآمدی) و مصارف (به تفکیک اعتبارات هر دستگاه) بودجه ۱۳۹۹ در حال حاضر در دسترس پژوهشگران، محققان و علاقه‌مندان است. 

حسن روحانی روز یکشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۸ (۸ دسامبر ۲۰۱۹) لایحه بودجه را تقدیم مجلس کرد. متن لایحه به همراه پنج پیوست و تعدادی منابع تکمیلی، همان روز رسما در قالب پی‌دی‌اف منتشر شد. دو روز بعد متن لایحه بودجه به همراه پیوست‌ها و نسخه باز (فایل اکسل) جدول‌های مهم در بخش «گزارش و تحلیل» سایت منتشر شد.  

مانند سال‌های گذشته داده‌های بودجه در دو بخش درآمدها (منابع) و هزینه‌ها (مصارف) دسته‌بندی شده‌اند. بودجه امسال از نظر شکلی و محتوایی تفاوت‌هایی با سال گذشته دارد. تفاوت‌های محتوایی و تغییرات کلی موضوع گزارش‌های تحلیلی است که در آینده به آن خواهیم پرداخت، اما آنچه باید اکنون به آن اشاره کرد تغییراتی در فرم بودجه است. 

سایت ایران‌بودجه در جمع کلی منابع عمومی بودجه، بخشی از اعتبارات یارانه‌ها را که به دستگاه‌های مجری اختصاص دارد، اضافه کرده است. دلیل این امر تغییرات جدول شماره ۱-۷ (اعتبارات هزینه‌ای دستگاه‌های جاری) است که در ایران‌بودجه با عنوان «ملی» در قسمت هزینه‌ها دسته‌بندی شده. در لایحه بودجه امسال ستون «جمع‌کل» جدول حذف شده و به جای آن دو ستون «یارانه‌ها» اضافه شده است. منابع این «یارانه‌ها» به تفکیک مشخص نیست، اما ظاهرا جمع آنها در منابع بودجه عمومی نیامده است. با توجه به اینکه امکان تفکیک یارانه‌ها در بودجه متفرقه (جدول شماره ۹) وجود نداشت، عملا امکان حذف آن را نداشتیم. تنها کاری که می‌توانستیم انجام دهیم اضافه کردن جمع کل «یارانه‌ها»‌به منابع بودجه عمومی بود. این کار باعث شده عدد نهایی بودجه عمومی در سایت ایران‌بودجه ۳۲ هزار و ۶۵۱ میلیارد تومان بیشتر از آن چیزی باشد که در لایحه ذکر شده است. این اختلاف البته تفاوتی در اصل ماجرا، یعنی بودجه‌خوانی ایجاد نمی‌کند. به هر حال می‌توان به مخاطبان ایران‌بودجه اطمینان داد مجموع اعتباراتی که در بودجه امسال برای هر دستگاه در نظر گرفته شده، همان رقمی است که در سایت نشان داده شده.

هدف ایران‌بودجه ارائه نسخه‌ای خوانا و قابل فهم از بودجه سالانه ایران است؛ به‌طوری که پژوهشگران و روزنامه‌نگاران به سادگی به داده‌های باز دسترسی داشته باشند و همچنین نسخه‌ای قابل فهم در دسترس مخاطبان عمومی باشد.